De rekening komt wel

Roken lijkt op kopen op afbetaling. Denk bijvoorbeeld aan het kopen van een nieuwe auto met een verleidelijke betalingsregeling: je hebt er wel het onmiddellijke plezier van maar je hoeft pas over 2 jaar te gaan betalen! In eerste instantie heel plezierig, maar als de afbetaalperiode komt wordt het minder leuk. Bij roken komt de rekening ook pas later, en als die rekening in de brievenbus valt, is hij vaak niet mis.
 
Geniet nu, betaal later
 
Als je even krap bij kas zit, is het erg verleidelijk om bijvoorbeeld na een avondje stappen tegen je cafébaas te zeggen: “Schrijf het maar even op, ik zit even krap bij kas”. Als je dat een paar keer achter elkaar doet, kan de rekening lelijk oplopen en kijk je niet tegen een klein probleem aan maar tegen een levensgrote schuld. 
 
Roken lijkt daar in die zin op, dat er aanvankelijk vooral voordelen en weinig nadelen aan kleven. De voordelen hebben te maken met gezelligheid, samen stoer doen en na even oefenen kan het zelfs lekker worden. Maar tegen de tijd dat je denkt dat je er beter mee op kunt houden, blijkt dat niet meer zo heel gemakkelijk meer te zijn. Er is inmiddels een forse lichamelijke afhankelijkheid aan nicotine te zijn ontstaan en als je niet dagelijks je nicotinespiegel bijwerkt, heb je een probleem.
 
De rekening loopt op
 
Ondertussen gaat er ongemerkt schade ontstaan, maar omdat dat proces zo langzaam verloopt merk je daar nog niet zoveel van. Je verliest conditie, maar ach, je bent nog jong en je sport regelmatig. Geen vuiltje aan de lucht dus! Je hoest wat meer, maar dat is ook alleen maar ’s ochtends en dat ben je gauw vergeten. Ondertussen zijn echter de sloopwerkzaamheden al begonnen: je longblaasjes raken bedolven onder een slijmlaag en sterven af, je hart moet harder werken omdat het zuurstoftransport minder goed loopt, je bloedvaten lopen averij op, enzovoort.
 
Af en toe een betaalherinnering
 
Zo af en toe valt er een betaalherinnering in de bus. Je krijgt een griep of een longontsteking en je hoest je longen uit je lijf. Of je voelt wat steken in je borst als je je inspant. Je doet het even een paar dagen wat kalmer aan en gelukkig gaan de klachten weer over. Je dacht misschien even dat het wat te maken had met roken, maar het was gelukkig alleen maar een virus of een bacterie die je dwars zat.
 
Je huisarts geeft je af en toe een waarschuwing dat je beter kunt stoppen met roken, en je denkt er even over na, geeft hem eigenlijk wel gelijk, maar je doet er nog niets concreet mee.
 
Net zoals bij oplopende schulden de schuldenaar incasso’s en nieuwe rekeningen in de prullenbak gooit en daarmee zijn probleem ontkent, heeft ook de verslaafde roker de neiging om te doen alsof er niet zo veel aan de hand is. De kop wordt in het zand gestoken. En daar wordt het helaas alleen maar steeds erger door ....................
 
De afrekening
 
Roken is een optelsom van jarenlang sloopwerk in het lichaam. Dat sloopwerk eist zijn tol en op een gegeven moment staat het gebouw op instorten. Dagelijks krijgen Nederlanders te horen dat ze een ernstige ziekte hebben die veroorzaakt is door roken. Onmiddellijk stoppen is dan het eerste wat je moet doen. Je voorkomt daarmee dat het bouwwerk helemaal gaat instorten, maar het zorgt natuurlijk niet voor een nieuwe staalconstructie. De renovatie moet nog gaan beginnen en kan jaren duren!
 
Laat het niet zo ver komen, betaal je rekening nu!
 
Je kunt het beste de ellende voorkómen door in een vroegtijdig stadium je verantwoordelijkheid te nemen. Neem geen hypotheek op een onzekere toekomst, maar investeer nu in een gezond betalingsklimaat. Zet een punt achter je rookverslaving. Misschien ben je er tot nu toe genadig van afgekomen. Laat het daar dan bij. Of je hebt al enige averij opgelopen, zorg dan dat het schip weer in een veilige haven komt.
 
Een kleine investering die zich snel terugverdient
 
Een laserbehandeling van Prostop kost 199 euro. Dat lijkt op korte termijn misschien veel, maar denk eens aan al die maanden en jaren in de toekomst dat je geen sigaretten meer hoeft te kopen! 
 
Om al helemaal niet te spreken over de zure rekeningen die je niet gaat krijgen op de betalingsbalans van je gezondheid!

 

Reactie schrijven

Commentaren: 0